سولهها فضاهای سرپوشیده و بزرگی هستند که به دلیل عدم وجود ستونهای مزاحم در وسط سالنها، مورد استقبال و استفاده بسیاری از مشاغل و صنایع مختلف قرار گرفتهاند. این سازهها در دو نوع فلزی و بتنی ساخته و تولید میشوند که هر کدام ویژگیهای مربوط به خود را دارند و انتخاب هر یک از آنها بستگی به نوع هدف و کاربرد آنها دارد. بهطورکلی نمونههای فلزی کاربردیتر و پرمصرفتر هستند. در ادامه با این سازههای پرکاربرد بیشتر آشنا خواهیم شد.
آشنایی با سوله و کاربردهای آن
احتمالاً بعد از شنیدن این کلمه بهصورت پیشفرض سالنهایی با سقفهای بلند و فضایی بسیار بزرگ در ذهن شما نقش میبندد. بله سولهها سازههای فلزی و یا بتنی هستند که بسته به نوع کاربرد در اندازههای کوچک و بزرگ ساخته میشوند. معمولاً این سازهها دارای سقفی شیبدار و یا قوسی شکل هستند؛ قطعات سازههای فلزی در کارخانه مربوطه تولید و در محل موردنظر با قواعد و اصول خاصی به یکدیگر متصل شده و سوله را تشکیل میدهند.
طراحی خاص و عدم وجود ستونهای مزاحم در وسط محیط کاری، امکان نگهداری کالاهایی با حجم بالا و سنگین و بسیاری از مزیتهای دیگر باعث شده است که این سازههای فلزی از محبوبیت بالایی در صنایع کوچک و بزرگ برخوردار باشند. احتمالاً همه ما کاربرد سوله را در ساختوساز ورزشگاههای سرپوشیده دیدهایم.
خوب است بدانید که امروزه باتوجهبه مزیتهای فراوان این سازهها از آنها برای ساختوسازهای متنوعی از جمله انواع انبارهای صنعتی و کشاورزی، شرکتها و کارگاههای ساختوساز بزرگ، آشیانههای هواپیمایی، انواع دامداریها، ایجاد فضاهای فرهنگی و هنری و سالنهای کنسرت و بسیاری از اهداف و موارد دیگر مورد استفاده قرار میگیرد.
شناخت اصول و مراحل ساخت سوله
قبل از شروع پروژه ساخت سوله باید هدف و کاربرد آن مشخص شود. در مرحله بعد محل نصب سازه باید بهصورت دقیق مورد بررسی قرار گرفته و اصلاحات لازم در محل انجام شود. بعد از آن باتوجهبه امکانات موردنیاز پروژه، نقشهکشیهای لازمه انجام شده و قطعات سوله در کارگاه و شرکت مربوطه یکییکی ساخته میشوند. در هنگام ساخت، اصولی همچون ارتفاع سالن و ستونها، میزان اندازه دهانه ورودی، محل قرارگیری و تعبیه جرثقیلهای سقفی حائز اهمیت هستند. علاوه بر این نکات، موارد بسیار دیگری را نیز باید در هنگام ساخت مدنظر قرارداد. در زیر به برخی از آنها اشاره کردهایم:
- تعیین کاربرد و مقیاسها: مساحت و اندازه هر سوله بستگی به نوع کاربرد آن دارد؛ مثلاً در ساخت آشیانههای هواپیما نیازمند فضایی بسیار بزرگ، سقفهای بلند همراه با ورودیهای وسیع هستیم درحالیکه برای ساخت پارکینگ ماشین به فضا و مساحت کمتری نیاز داریم؛ بنابراین نسبت به کاربرد، مقیاس تغییر خواهد کرد.
- تحمل وزن بالا: دیوار و سقف سوله باید در برابر ضربات سنگین و تحمل بار مانند فشار و سنگینی برف و یا برخی قطعات نصب شده در سوله مقاومت بالایی داشته باشند.
- رعایت امنیت: در زمان ساخت باید حوادث و خطرات طبیعی و غیرطبیعی مدنظر قرار گرفته و ایمنسازیهای لازمه همچون نصب سیستمهای اطفا حریق و… مدنظر قرار گیرد.
- رعایت اصول ساخت و کیفیت قطعات: دقت در استفاده از مواد اولیه باکیفیت بالا همچون فلز و بتنهای مقاوم در برابر تغییرات جوی و آبوهوایی از جمله سرما و گرما از اهمیت بالایی برخوردار است. علاوهبرآن عایقبندیهای صوتی و حرارتی، رنگآمیزی دقیق و اصولی، درنظرداشتن محل نصب انشعابات آب، برق و گاز و سایر موارد نیز باید موردتوجه قرار گیرند.
- نصب صحیح و اصولی: در، پنجره و دیوارها باید بسته به نوع استفاده در جا و اندازه مناسب تعبیه شوند تا در مواردی همچون حمل بار و رفته و آمد ماشینآلات مشکلی صورت نگیرد.
تجربه یک مهندسی موفق و نجات مشاغل
درگذشته و زمانی که هنوز بیشتر افراد با کاربردها و مزیتهای فوقالعاده سولهها آشنا نشده بودند میزان استفاده از این سازههای کاربردی بسیار کم و تنها در موارد خاص صنعتی از آنها استفاده میشد؛ در آن زمان برای نگهداری کالاها و انجام دیگر فعالیتهای صنعتی و کشاورزی از ساختمانهای دیگری که اغلب از جنس سنگ و بتن بودند استفاده میکردند.
همزمان با افزایش جمعیت و زندگی شهرنشینی نیاز مردم به تأمین بسیاری از کالاها افزایش پیدا کرد؛ بنابراین بسیاری از صنایع نیازمند اماکنی با فضایی بزرگتر و وسیعتری بودند که بهراحتی و بدون هیچگونه مانعی بتوانند فعالیتهای خاص خود را انجام دهند. سولهها بهعنوان یکی از طراحیهای موفق مهندسان با حذف ستونهای مزاحم از وسط محیط کاری و فراهمآوری فضایی گسترده بهعنوان یک گزینه مدرن جایگزین موفقی بهجای ساختمانهای قدیمی و پر هزینه شدند.
چشمانداز طراحی سولهها ایجاد فضایی گسترده، ایمن، کمهزینه، سبک همراه با حذف محدودیتهای ارتفاع و فراهمآوری فضایی یکدست، بدون مانع و ستون بود که با مهندسی دقیق نتیجه قابلقبول و موفقی را ایجاد کرد. این سازههای کاربردی در دو نوع بتنی و فلزی و یا ترکیبی از این دو عرضه شدند و از همان زمان باعث تحول و نجات بسیاری از کسبوکارها شدند.
تفاوت و مزیتهای سوله فلزی نسبت به بتنی
عمدتاً سولهها به دودسته بتنی و فلزی تقسیمبندی میشوند و موارد استفاده از آنها بستگی به هدف و کارایی مربوطه دارد. اما اگر بخواهیم در یک جمعبندی کلی بهترین گزینه را انتخاب کنیم در این صورت سولههای فلزی با مزیتها و قابلیتهای بیشتری که دارند نسبت به سولههای بتنی بسیار کاربردیتر و البته مقرونبهصرفهتر هستند. مزیتهای سولههای فلزی عبارتند از:
- سرعت ساخت: به جهت تولید قطعات و اجزا سازه های فلزی در کارخانه و سر هم کردن آنها در محل، معمولاً پروسه ساخت و تحویل پروژه بسیار سریعتر و کمهزینهتر است.
- وزن سبک: در زمان ساخت قطعات سولههای فلزی همواره سعی میشود که کنترل دقیقی روی وزن سازه صورت گیرد و همین موضوع باعث برپایی سازههایی سبک و البته بسیار مقاومتر در مقایسه با استفاده از نوع بتنی شده است.
- قابلیت شخصیسازی بالا: خوشبختانه این سازه های فلزی قابلیت ساخت در ابعاد مختلف را دارند و این موضوع باعث رفع نیازها و سلیقههای مختلف میشود.
- پایداری و دوام: مواد فلزی معمولاً مقاوم در برابر زنگزدگی و خوردگی حشرات و آفات هستند این موضوع باعث میشود که سازههای فلزی برای مدت طولانیتری بادوام و سالم باقی بمانند.
- مقاومت بالا: به دلیل استفاده از مواد فلزی قوی مانند فولاد، این سازهها مقاومت بالایی در مقابل انواع بارهای استاتیک و دینامیک، زلزله و باد دارند.
سخن پایانی
صنعت سوله سازی یک اقدام بسیار کاربردی برای اغلب کسبوکارها بوده است. همانطور که گفتیم سولهها در دو نوع فلزی و بتنی ساخته میشوند و معمولاً سازههای فلزی باتوجهبه مزیتهایی که به آنها اشاره شد کاربردیتر هستند. در هر صورت قبل از هر گونه تصمیمگیری به ساخت سوله باید ابتدا هدف و کاربرد مشخص شده و سپس طبق نظر کارشناسان، سوله مناسب انتخاب شود. ما در گروه جهان سوله همواره آماده مشاوره و خدمترسانی به شما عزیزان هستیم.
شما میتوانید جهت دریافت مشاوره تخصصی در راستای ساخت و ساز مهندسی شده و ارائه راهکار های موثر در موفقیت پروژه، با ما تماس بگیرید.
هنوز دیدگاهی ثبت نشده است!