سولهها اماکن بسیار بزرگ و بدون ستون و مانعی هستند که بسته به نوع کاربرد در انواع مختلف تجاری و صنعتی از جمله: نمایشگاهها، مرغداریها، سالنهای اجتماعات، ورزشگاهها، آشیانههای هواپیما و… ساخته میشوند. این نوع از سازهها از لحاظ متریال به دودسته کلی فلزی و بتنی تقسیمبندیشده و بهصورت تک و چنددهانه ساخته میشوند. بهصورت کلی اصلیترین مشخصه در دستهبندی نوع سولهها هدف و کارایی آنها است و بعد از مشخصشدن این موضوع مراحل تولید و ساخت آغاز میشود. در ادامه با انواع سوله و کاراییهای آن بیشتر آشنا خواهیم شد.
راهنمای دقیق انتخاب بهترین نوع سوله
انتخاب نوع سوله اولین، مهمترین و حساسترین بخش ساختوساز آن است. در انتخاب نوع سوله موارد زیادی از جمله: کارایی و هدف استفاده، مساحت موردنیاز، جنس خاک منطقه و میزان مقاومت آن (نرم، ماسهای، خشک، کوهستانی و…)، آبوهوای منطقه، حوادث طبیعی و در نهایت سلیقه کارفرما تأثیرگذار است.
برای تشخیص اینکه دقیقاً چه نوع سولهای متناسب باهدف و نیاز هر شخص است، باید حتماً از کارشناسان و مشاوران صنعت سوله سازی کمک گرفته شود. دقت کنید که هر گونه خطا و سهلانگاری در این انتخاب، به دلیل بزرگ و پر هزینه بودن این نوع پروژه ممکن است خسارتهای جانی و مالی بسیاری را متشکل شود.
بهصورت کلی از لحاظ جنس و متریال سولهها به سه دسته تقسیم میشوند و هر کدام مزیت و معایب خود را دارند. این سه دسته عبارتند از:
سوله فلزی: اسکلت و سازه اصلی این نوع سازه، تماماً از ورقهای فلزی در کارخانه و یا کارگاه مربوطه از پیشتولید شده و سپس در محل موردنظر قطعات با کمک جوشکاری و یا پیچومهره به یکدیگر متصل شده و اسکلت اصلی را تشکیل میدهند. بعد از برپایی سازه، سقف و دیوارها با کمک متریالهای متفاوت بسته به نوع کارایی پوشانده میشوند. یکی از پرکاربردترین نوع سولهها همین نوع فلزی آن است. از جمله مزیتهای آن میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- ساخت و نصب سازه در زمانی کوتاه
- مقاومت بالا و امکان نصب جرثقیلهای سقفی
- امکان استفاده مجدد و جابهجایی سوله
- قابلیت انعطافپذیری و شکلپذیری و شخصیسازی سوله
- امکان بازسازی سریع و آسان قطعات
سوله بتنی: این نوع سوله درگذشته بیشتر مورداستفاده قرار میگرفت؛ تمامی زیر بنا و اسکلت این نوع سوله از بتن ساخته شده است. در سازههای بتنی معمولاً محدودیت در ارتفاع و مساحت زیاد دیده میشود.
ساخت این نوع سوله با چند مرحله بتنریزی در محل شروع میشود. سپس قطعات بتنی بهصورت جداجدا قالبگیری شده و بعد از آمادهشدن به کمک مصالح ساختمانی به یکدیگر مونتاژ و وصل میشوند. استفاده از این نوع سوله برای پروژههای کوچکی که نیاز به هیچگونه جابهجایی، بازسازی و یا تغییر در ظاهر و ابعاد پروژه وجود ندارند میتواند گزینه مناسبی باشد. باوجوداینکه سولههای بتنی وزنی سبک و مقاوم در برابر زلزله دارند؛ اما متأسفانه از نظر اقتصادی مقرونبهصرفه نیستند و زمان ساختی طولانی و پر هزینه دارند.
سوله Ubm : در ساخت این نوع سوله از ورقهای گالوانیزه استفاده میشود. ورقهای گالوانیزه قابلیت شکلپذیری و فرمپذیری بالایی دارند و مقاوم در برابر زنگزدگی و خوردگی هستند. این ورقها بهصورت تکهتکه تولید شده و بعد از حالتدهی به یکدیگر دوخته و متصل میشوند.
متأسفانه، کارایی این نوع سوله بسیار پایین است. در سقف این سازه بههیچعنوان امکان نصب جرثقیلهای سقفی وجود ندارد. به جهت استفاده از مواد پلیاورتان در ساخت این نوع سوله از آن در اماکن آرایشی و بهداشتی، خوراک و دام، گلخانهها و مواردی که با سلامت انسان در ارتباط هستند استفاده نمیشود. پلیاورتان بهشدت آلودگی را به خود جذب کرده و امکان تمیزکردن آن از لحاظ علمی وجود ندارد؛ بنابراین حجم زیادی از آلودگی در این اماکن جمع میشود.
نکته: در برخی موارد در هنگام ساخت و طراحی سولهها از ترکیب دو متریال بتن و فلز برای برپایی و ساخت بخشهای مختلف سوله از جمله: دیوارها، ستونها، سقف و کف بهصورت متغیر و بسته به نوع کارایی استفاده میشود.
انواع سوله از نظر ظاهر و کارایی
عمدتاً اکثر ما سولههای فلزی را با سقفهایی شیبدار و شیروانی مانند میشناسیم. خوب است بدانید که سقف سولهها به شکلهای مختلفی بسته به نیاز کارفرما قابلاجرا هست.
در یک دستهبندی کلی سقف سولهها به شکل تکشیب، دو شیب و قوسی شکل ساخته میشوند. چنانچه محدودیت خاصی در اجرا وجود نداشته باشد. انتخاب نوع شیبدار میتواند گزینه مناسب و مقرونبهصرفهتری برای ساخت باشد. خوب است بدانید که در سولههای فلزی قابلیت ترکیب سولهها به یکدیگر نیز وجود دارد. بهعنوانمثال میتوان سولههایی با سقف شیبدار را در کنار سولههای قوسی شکل اجرا کرد. همچنین میتوان بعد از اجرای نهایی پروژه در صورت نیاز بخشهای جدیدی را به کمک سولههای تکشیب بهعنوان بچه سوله به پروژه اضافه کرد. علاوهبرآن بسته به سالنهای موردنیاز و مساحت پروژه، سولهها بهصورت تک دهانه، دو دهانه و چنددهانه نیز ساخته میشوند. البته انجام این کارها نیازمند مهندسی و بررسی دقیق متخصصین این حوزه است. در نهایت سقف سولهها با متریالهای مختلفی از جمله: ساندویچ پانلها و ورقهای کنگرهای که هر کدام کارایی، مزیت و معایب خود را دارند پوشانده میشوند.
بهطورکلی امروزه سولهها برای کاربردهای زیادی مورداستفاده قرار میگیرند. اولاً، از آنها برای ذخیره و نگهداری کالاها و مواد صنعتی و تجاری مورداستفاده قرار میگیرد. دوماً، بهعنوان فضایی مناسب برای تولیدات صنعتی، پزشکی و… استفاده میشوند. سوماً، در صنعت کشاورزی برای نگهداری ماشینآلات کشاورزی، محصولات کشاورزی و انبار دانهها بهوفور مورداستفاده قرار میگرند. چهارماً، سولهها میتوانند بهعنوان فضایی مناسب و بزرگ برای ورزشگاهها، برگزاری نمایشگاهها و رویدادهای مختلف مورداستفاده قرار گیرند.
جمع بندی
سولهها با فراهمآوری فضایی یکدست و بسیار بزرگ همراه با سقفهایی بلند و پوششی مقاوم، مکانی مناسب برای بسیاری از فعالیتهای صنعتی و غیرصنعتی را فراهم آوردهاند. در توضیح انواع سوله همانطور که در این مقاله خواندیم میتوان آنها را از جهات مختلفی همچون جنس، ظاهر و نوع کاربردی که دارند دستهبندی کرد. در نهایت برای انتخاب بهترین و متناسبترین نوع، هوشمندانهترین کار کمک و مشاوره گرفتن از افراد متخصص این حوزه است. کارشناسان ما در گروه صنعتی جهان سوله همواره آماده مشاوره و خدمترسانی به شما عزیزان هستند.
شما میتوانید جهت دریافت مشاوره تخصصی در راستای ساخت و ساز مهندسی شده و ارائه راهکار های موثر در موفقیت پروژه، با ما تماس بگیرید.
هنوز دیدگاهی ثبت نشده است!