نکات کاربردی جهت انتخاب بهترین پوشش برای سقف سوله


پوشش سقف سوله معمولاً بر اساس نیازهای هر پروژه و عوامل مختلفی مانند بودجه، طول بازه زمانی، نوع فعالیت و کارایی و شرایط محیطی مشخص می‌شود. این پوشش انواع مختلفی دارد؛ جهت حفظ ساختار کلی و محتویات درون این سازه‌ها باید حتماً بسته به نوع کارایی مناسب‌ترین گزینه انتخاب شود. انتخاب درست و اصولی سقف سوله‌ها یکی از مشخصه‌های مهم و تأثیرگذار در میزان دوام، ماندگاری و کیفیت سوله است. در ادامه به بررسی انواع سقف و انتخاب بهترین گزینه می‌پردازیم.

شناخت انواع سقف سوله و نحوه نصب آن

سوله‌ها سازه‌های فلزی بزرگ به همراه سقف‌های شیب‌داری هستند که با حذف ستون و موانع اضافی در وسط محیط کاری، فضایی یکدست، بزرگ و سرپوشیده را برای انواع فعالیت‌های تجاری و صنعتی از جمله انواع انبارها، مرغداری‌ها، شرکت‌های بزرگ تولیدی، ورزشگاه‌ها و… فراهم می‌آورند. معمولاً اجزا سوله در کارگاه‌های صنعتی ساخته شده و در محل موردنظر به کمک پیچ‌ومهره و یا جوشکاری به یکدیگر متصل می‌شوند.

بعد از پایان عملیات ساخت کف و دیواره‌ها نوبت به ایجاد پوششی مناسب برای سازه موردنظر می‌رسد. برای انتخاب نوع پوشش سقف، گزینه‌های مختلفی وجود دارد که بسته به نوع کاربرد سازه، شرایط محیطی، میزان مقاومت، زمان اجرا و بسیاری از عوامل دیگر باید با کمک‌گرفتن از کارشناسان این حوزه بهترین گزینه، مورد بررسی قرار گرفته و انتخاب شود. دقت کنید که جنس و متریال اصلی سوله در انتخاب پوشش سقف نقش مهمی دارد. سوله‌ها در انواع مختلفی ساخته و اجرا می‌شوند و هر کدام دارای سقفی متفاوت هستند. به‌طورکلی ما سقف سوله‌ها را به سه گروه زیر تقسیم می‌کنیم:

سقف سوله‌های فلزی: سوله‌های فلزی امروزه بیشترین نوع کاربرد را دارند. پوشش سقف در این نوع سوله بستگی به موارد استفاده، وزن، و مساحت سوله دارند. به‌طورکلی جهت پوشش آن می‌توان از موارد مختلفی همچون ورق‌های فایبرگلاس، ورق‌های گالوانیزه رنگی و ساندویچ پانل‌ها استفاده کرد.

سقف سوله‌های بتنی: متریال اصلی در ساخت این نوع سوله بتن است. جهت پوشش سقف این سازه‌ها معمولاً قطعات به‌صورت جداگانه قالب‌گیری شده و سپس این اجزا پیش‌ساخته شده با رعایت استانداردهای لازم به یکدیگر متصل می‌شوند.

سقف سوله‌های UBM : این نوع از سوله، در دسته سازه‌های بسیار سبک و بدون هیچ‌گونه اسکلت و ستونی قرار دارد. جهت پوشش این سازه قوسی شکل، عمدتاً از ورق گالوانیزه استفاده می‌شود. علاوه بر گالوانیزه، از ورق‌های شیروانی upvc  و همچنین پشم‌شیشه و توری مرغی به جهت وزن سبک، جهت عایق‌بندی استفاده می‌شود.

آشنایی و مقایسه انواع پوشش مناسب برای سقف سوله

الف) پوشش خارجی

انتخاب پوشش خارجی سوله (سقف سوله) بستگی به نیاز و کاربرد سوله دارد. گاهی ممکن است بخش‌های مختلف یک سوله بسته به نوع کاربردی که دارند نیازمند نوع‌های مختلفی از پوشش سقف باشند. در ادامه با چند نمونه پوشش مناسب آشنا خواهیم شد: 

  • ساندویچ پانل: این پوشش از سه‌لایه تشکیل شده است که عبارتند از: لایه پایینی و بالایی که جنس آن از فولاد است و لایه میانی که با نوعی فوم پلی‌یورتان کاملاً پر و پوشانده شده است. معمولاً در بین پوشش‌های سقف این نوع عایق به دلیل وزن مناسب و استحکام بالا در برابر بسیاری از عوامل تأثیرگذار در ایمنی سوله و همچنین نصب سریع، بیشترین کاربرد و استفاده را دارد.
  • ورق گالوانیزه رنگی: نوعی از ورق‌های فلزی و مقاوم در برابر زنگ‌زدگی است. معمولاً در 15 رنگ متفاوت و متنوع با ضخامت‌های متفاوت و در شکل‌های متنوعی همچون کرکره‌ای، طرح سفالی، هشتی و… تولید می‌شوند. پایه و اساس این ورق‌ها گالوانیزه است. این نوع پوشش دارای یکپارچگی بالا و عدم شکستگی به‌مرور زمان است. علاوه‌برآن با امکان نصب سریع، زیبایی و قیمت مناسب همچنین وزن مناسب و ایمنی بالا می‌تواند گزینه خوبی برای سقف سوله باشد.
  • ورق‌های فایبرگلاس: در برخی موارد نیازمند ایجاد پوششی شفاف و مقاوم برای سقف سوله‌ها هستیم. در چنین مواردی ورق‌های فایبرگلاس به‌عنوان یک ماده سخت و شفاف گزینه‌ای بسیار مناسب به‌جای شیشه‌ها هستند. از این ورق‌ها معمولاً در پوشش سقف گلخانه‌ها، نورگیرها، برخی انبارها و… مورداستفاده قرار می‌گیرد.

ب) عایق‌بندی حرارتی و صوتی:

بعد از انتخاب و نصب سقف مناسب برای سوله، نوبت به مقاوم‌سازی‌ها و عایق‌بندی‌های مناسب برای جلوگیری از اتلاف انرژی می‌رسد. در ادامه به بررسی و شناخت دو عایق مناسب پرداخته‌ایم:

  • پشم سنگ: پشم سنگ مقاومت 10 ساعته در برابر حریق را دارد. در هنگام آتش‌سوزی به جهت استفاده از فلز در ساخت سوله‌ها، اسکلت سازه زود داغ می‌شود و فرو می‌ریزد. برای پیشگیری از چنین خساراتی و جلوگیری از آسیب به محیط داخلی سوله باید مقاومت‌هایی لازم در برابر آتش‌سوزی انجام شود. پشم سنگ که از نوعی سنگ آذرین یعنی دیاباز یا بازالت ساخته می‌شود به‌عنوان یک عایق و پوشش مناسب بدون ایجاد هیچ‌گونه خطری برای انسان برای سقف سوله‌ها مورداستفاده قرار می‌گیرد.
  • پشم‌شیشه: علاوه بر پشم سنگ در مواردی از پشم‌شیشه که از تبدیل شیشه به الیاف تشکیل شده است برای عایق‌بندی استفاده می‌شود که البته از مقاومت کمتری در برابر صدا و حرارت نسبت به پشم سنگ برخوردار است. پشم‌شیشه دارای وزن کمتری نسبت به پشم سنگ است و ازاین‌رو معمولاً برای عایق‌بندی سقف گزینه بهتری به شمار می‌رود.

عایق‌بندی‌های نهایی درست و اصولی

به جهت استفاده سوله‌ها در مدت‌زمان طولانی و بهره‌گیری از آن‌ها برای موارد صنعتی، کشاورزی و یا کارگاهی انتخاب پوشش مناسب و رعایت نکات ایمنی و استاندارد در ساخت آن‌ها از اهمیت بالایی برخوردار است. دقت کنید که این پوشش علاوه بر محافظت از فضای داخلی انبارها و کارخانه‌ها باید یک عایق قوی و مناسب برای جلوگیری از حرارت، رطوبت، گردوغبار، حیوانات و حشرات و بسیاری از عوامل محیطی تأثیرگذار بر کیفت سازه باشند؛ بنابراین در هنگام ساخت پوشش سقف خوب است که به موارد زیر دقت کنید:

  • ظرفیت تحمل بار: سقف سوله باید قدرت کافی برای تحمل وزن تجهیزات، ماشین‌آلات، ضربه‌های شدید، برف‌وباران زیاد و سنگین و موارد این چنینی را داشته باشد.
  • مقاومت در برابر عوامل جوی و محیطی: پوشش انتخابی باید مقاومت بالایی در برابر شرایط جوی و محیطی سخت از جمله بارش باران، بادهای شدید، دماهای بسیار گرم یا سرد، زمین‌لرزه‌ها و انواع زنگ‌زدگی را داشته باشد.
  • عایق‌سازی: عایق‌سازی مناسب و استفاده از متریال باکیفیت در سقف سوله می‌تواند به طرز چشمگیری به بهره‌وری انرژی کمک کرده و هزینه‌های گرمایش و سرمایش محیط را به حداقل رساند.
  • ایمنی در برابر آتش: انبارها معمولاً کالاهای ارزشمندی را نگهداری می‌کنند؛ بنابراین، ایمنی در برابر آتش در طراحی سقف سوله بسیار مهم و حائز اهمیت است.
  • نصب نورگیرها: در پروژه‌های بسیار بزرگ به جهت بهره‌گیری از نور طبیعی، در برخی از مناطق در سقف شکاف‌هایی ایجاد شده و نورگیرها یا همان مانیتورهای سقفی نصب می‌شوند.
  • نصب آبروها: بعد از پایان نصب سقف، نصب آبروهای استاندارند در بخش‌های میانی و کناری سوله‌ها برای جلوگیری از تجمع آب باران خصوصاً در هنگام بارندگی‌های شدید که ممکن است باعث سنگین‌شدن سقف و آسیب به سازه شود از اهمیت بالایی برخوردار است.

سخن پایانی

همان‌طور که خواندیم رعایت ایمنی در پوشش سقف سوله از نکات مهم در طول عمر این سازه است. از جایی که ساخت سوله به‌عنوان یک پروژه صنعتی بزرگ از هزینه و انرژی بالایی برخوردار است بسیار مهم است که از بهترین و مرغوب‌ترین مواد برای ساخت آن استفاده شود. درنظرگرفتن نوع کاربرد سوله و مواردی همچون تحمل بار، حرارت، صوت و… موارد مهمی هستند که معمولاً در تمامی این سازه‌ها باید موردتوجه قرار  گیرند. ما در گروه جهان سوله سپاهان در انتخاب بهترین پوشش در کنار شما هستیم.

شما میتوانید جهت دریافت مشاوره تخصصی در راستای ساخت و ساز مهندسی شده و ارائه راهکار های موثر در موفقیت پروژه، با ما تماس بگیرید.

2/5 - (1 امتیاز)

هنوز دیدگاهی ثبت نشده است!

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *