یکی از کاربردیترین سازههای عمرانی سولهها هستند. به جهت استفاده وسیع از سولهها در اکثر مشاغل و صنایع به دلیل فراهمآوری فضایی ایمن و کاربردی، تقاضا برای سوله سازی و برپایی انواع سوله همواره در جامعه در جایگاه بسیار خوبی قرار دارد. سوله سازی بر خلاف صنعت ساختمانسازی نیازمند داشتن تخصص و مهارت کافی است. تمامی اجزا یک سوله از زمان تصمیم به برپایی سوله تا زمان ساخت اسکلت و نصب پوششهای لازم و تحویل نهایی باید تحت نظارت و کنترل کارشناسان این حوزه انجام شود. در ادامه با صنعت سوله سازی بیشتر آشنا خواهیم شد.
شناخت صنعت سوله سازی و کاراییهای آن
صنعت سوله سازی در ایران به حدود 80 سال پیش برمیگردد. وزن بالای ساختمانهای گلی و آجری، طولانیبودن زمان ساخت، ورودیهای کوچک، سقفهای کوتاه، فضای محدود و بسیاری از موارد دیگر موجب شد تا نیاز به ساخت و برپایی سولهها روزبهروز افزایش پیدا کند. در ابتدا این صنعت با نقصهایی همراه بود؛ اما باگذشت زمان و پیشرفت در ساختوساز سولههایی با فناوریهای پیشرفته، روزبهروز به میزان مقاومت و کاراییهای سولهها افزوده شد.
در نهایت سولهها با فراهمآوری فضایی یکدست و بدون هیچگونه ستون و مانع اضافه در وسط سالنها، کار را برای انجام فعالیتهای بزرگ و سنگین آسان کردهاند. صنعت سوله سازی، نیازمند یادگیری مهارت کافی و تخصصهای لازم است.
همزمان با پیشرفت تکنولوژی، متریال و مصالح جدیدی در سولهها جایگزین اجزا و قطعات سنگین قدیمی شدند که علاوه بر کاهش وزن سوله مقاومت آنها را نیز افزایش دادهاند. بهصورت کلی سولهها در دو دسته: سوله فلزی و سوله بتنی تقسیمبندی میشوند که هر کدام مزایا و معایب مربوط به خود را دارند. قبلاً در مقاله انواع سوله مفصل درمورد هر یک از آنها صحبت کردهایم. بهصورت کلی برخی امکانات و مزیتهایی که سولهها فراهم میآورند به ترتیب زیر است:
- حذف محدودیتهای فضا با حذف ستونهای اضافه
- امکان بازسازی و استفاده مجدد از قطعات سولههای فلزی
- ایجاد دهانههای بزرگ و وسیع جهت ورود تجهیزات بزرگ
- سقفهای بلند شیبدار و مقاوم با امکان نصب تجهیزات سنگین
- وزن سبک و مقاوم در برابر ضربات، تحمل بار و زلزله و طوفان
- قابلیت شخصیسازی سوله
- کاهش هزینههای بالای ساختمانسازی و عدم نیاز فراوان به مصالح سنگین ساختمانی
- و…
5 مرحله اصلی ساخت سوله
سوله سازی یک امر بسیار تخصصی و مهندسی شده محسوب میشود. انجام چنین پروژههایی نیازمند نظارت دقیق و صفر تا صد کارشناسان این حوزه است. هر گونه سهلانگاری و عدم رعایت درست هر یک از فاکتورهای سوله سازی، میتواند موجب خسارتهای جانی و مالی بسیار سنگینی شود. در یک جمعبندی کلی مراحل ساختوساز یک سوله به شکل زیر انجام میشود:
- تعیین هدف: اولین و مهمترین مرحله تعیین هدف و نوع کارایی سوله است. دقت کنید که تقسیمبندی سولهها و نقشهکشیهای لازمه بر اساس نوع کارایی آنها صورت میگیرد؛ بنابراین هر گونه تصمیم اشتباه موجب غیرکاربردی شدن سوله موردنظر برای هدف مربوطه خواهد شد.
- فونداسیون و بتنریزی: همزمان با مشخصشدن زمین موردنظر و دریافت مجوزهای لازم برای سخت و برپایی سوله، نوبت به آمادهسازی زمین میرسید. در این مرحله پی یا فونداسیون جهت انتقال بار ساختمان به زمین و پیشگیری از ریزش سازه بادقت بالایی انجام شده و بتنریزیهای لازم جهت ساخت پی صورت میگیرد.
- ساخت و برپایی اسکلت سازه: اجزای اصلی اسکلت سولههای فلزی در کارخانه توسط دستگاههای دقیق آمادهسازی و پیشتولید میشوند سپس این اجزا بادقت به محل نصب منتقل میشوند. بعد از آن، تحت نظارت کارشناسان مربوطه محل اتصالات بهصورت دقیق با پیچومهره و یا جوشکاری به یکدیگر متصل میشوند.
- تکمیل بدنه و سقف: در نهایت بعد از برپایی اسکلت اصلی، دیوارها و سقف سوله با کمک متریال موردنیاز پوشانده شده و عایقبندیهای لازمه تکمیل میشود.
- تحویل و بهرهبرداری: در نهایت تمامی اجزا، اتصالات و نقشه کلی سازه بهصورت دقیق توسط کارشناسان و مهندسان بررسی شده و بعد از دریافت مجوز نهایی، سوله آماده بهرهبرداری و تحویل خواهد بود.
برخی از متداولترین کاربردهای سولهها به شرح زیر است:
ساخت ورزشگاهها: سولهها با ایجاد مکانی کاملاً یکدست و بدون مانع، محیطی مناسب برای انجام بسیاری از ورزشها را بهصورت کاملاً امن و در فضایی سرپوشیده فراهم میکنند. در هنگام ساخت سولههای ورزشگاهی بهراحتی میتوان تجهیزات موردنیاز ورزش را از جمله انواع تورهای ورزشی، تهویههای موردنیاز، نورگیرها، سکوها و بسیاری از موارد دیگر را در بخشهای مختلف سوله نصب و اجرا کرد.
انبار و کارگاههای صنعتی: بلندی سقف سولهها باعث فراهمآوری فضایی بزرگ و ایمن برای نصب انواع تجهیزات صنعتی مانند جرثقیلهای سقفی شده است. علاوهبرآن به جهت عایق بودن محیط داخلی سوله، مکان مناسبی برای نگهداری بسیاری از مواد و کالاهای موردنیاز است.
گلخانهها: گلخانهها از جمله اماکنی هستند که نیازمند کنترل ویژه دما و حرارت و استفاده از نور طبیعی خورشید میباشند. با نصب ورقهای پلیکربنات که بسیار شفاف و مقاوم هستند و همچنین انجام عایقبندیهای لازم بر روی سولهها، مکانی مناسب برای پرورش انواع گیاهان را فراهم میآورند.
نمایشگاههای موقتی و دائمی: اجزا سولهها بهراحتی قابلجداسازی و استفاده مجدد هستند. به جهت پیشساخته بودن قطعات سوله، این سازههای فلزی گزینهای بسیار مناسب برای برپایی نمایشگاههای موقت و دائمی در اندازه و شکلهای مختلف هستند.
آشیانههای هواپیما: به جهت بزرگبودن جثه هواپیماها، برای نگهداری و تعمیر آنها نیازمند مکانی با سقفهای بلند و دهانه ورودی بسیار بزرگ هستیم. خوشبختانه صنعت سوله سازی بهراحتی با ایجاد فضایی یکدست و پهناور این امکان را فراهم ساخته است.
سخن پایانی
امروزه در اغلب مناطق کشور از سولهها برای موارد تجاری و صنعتی مورداستفاده قرار میگیرد. به جهت پیشساخته بودن اجزا سولهها، فرایند ساخت و برپایی آنها در بازه زمانی کوتاه اتفاق میافتد و این موضوع کمک بزرگی به صنعت ساختوساز کرده است. این سازههای فلزی با فراهمآوری فضایی یکدست امروزه در ساخت بسیاری از اماکن مانند ورزشگاهها، انبارها، کارگاهها، گلخانهها و… مورداستفاده قرار میگرند.
شما میتوانید جهت دریافت مشاوره تخصصی در راستای ساخت و ساز مهندسی شده و ارائه راهکار های موثر در موفقیت پروژه، با ما تماس بگیرید.
هنوز دیدگاهی ثبت نشده است!